Hoop in alle kleuren

Onze partners

  • Z33
  • Impuls Communication
  • Stad Hasselt
  • Met dank aan: Yvan Schorpion en Maurice Vanwonterghem

De Brug: "Geloven in de ogelijkheden van elk kind"

De Brug biedt met zijn twee vestigingen onderwijs op maat in onderwijstype 1, 2, 8 en 9 met een leeftijdscategorie van 2,5 tot 14 jaar.
De Brug gelegen te Beringen focust zich op onderwijstype 1, 8 en 9.
De vestiging te Paal, De Opaal spitst zich toe op onderwijstype 2.

De Brug probeert ieder kind met specifieke zorgen zo goed mogelijk te begeleiden naar een zelfstandig leven. Voor elk speciaal probleem zoals autisme, dyslexie, dyscalculie en ADHD zorgt De Brug voor een aangepaste setting. Het leerproces en de ontwikkeling van sociale vaardigheden staan centraal.

'Hoop in alle kleuren', een schot in de roos.

De Brug kreeg de vraag om samen met alle leerlingen mee te werken aan het project ‘Hoop in alle kleuren’. Toen het onderwerp werd meegedeeld heerste er een enorm enthousiaste sfeer.
Het thema was namelijk niet vreemd voor de leerlingen. Vorig jaar werkten de kinderen al tien dagen rond het thema kunst in hun jaarlijkse project. En die eerste kennismaking was meteen een schot in de roos. Het aanbod om mee te werken aan ‘Hoop in alle kleuren’ werd dus met blije gezichten onthaald.

In alle vrijheid lieten de kinderen dit jaar voor de tweede maal de kunstenaar in zich los en dat leverde prachtige resultaten op, gaande van schilderwerken tot beeldhouwwerkjes. Maar liefst elke klas ontwierp een uniek werk en vertegenwoordigd nu een plekje op het doek.

Het thema hoop heeft een mooie link met De Brug, kinderen laten geloven in hun eigen kunnen en mogelijkheden daar draait het om. Hoop is een mooi woord dat door iedereen ingevuld kan worden en dat hebben de kleine kunstenaars bewezen.

Contact

Sint-Gerardus: samen zorgen zelf kunnen

Sint-Gerardus helpt leerlingen zo goed mogelijk te ontplooien tijdens hun opleiding. De oprichting gebeurde in 1957 door enkele ouders als een zorg- en onderwijsinstelling. Dagelijks worden er 500 personen begeleid, waaronder 440 kinderen en 60 volwassenen. Hiervoor staan 300 medewerkers klaar die bestaan uit 100 leerkrachten en 200 personeelsleden. Ook kan Sint-Gerardus rekenen op 200 vrijwilligers die het personeel ondersteunen in de dagelijkse werking of die lid zijn van een van de bestuursniveaus.

Myriam (zie foto) geeft les in Sint-Gerardus. Ze werkt samen met kinesisten, logopedisten en ergotherapeuten die de kinderen zo goed mogelijk proberen bij te staan.

Een plaats waar creativiteit aangemoedigd wordt

De leerlingen die de schilderijtjes geschilderd hebben houden zich graag creatief bezig. Kunstenaar Martin was een hele namiddag daar om hun innerlijke kunstenaar naar buiten te laten komen. Met hart en ziel hebben ze gewerkt aan de kunstwerken om te laten zien wat het gevoel hoop in hen naar boven brengt. Het is fantastisch om te zien hoe alles er zo verschillend uit kunnen zien maar toch allemaal even mooi zijn.

Iedereen draagt zijn steentje bij

De schilderijen die ze geschilderd hebben, zullen ze uiteindelijk veilen. De opbrengst van de kunstwerken gaan ze gebruiken om leuke groepsactiviteiten met de kinderen te doen, zo hebben ze zelf allemaal ook voor een leuke activiteit kunnen zorgen.

De kinderen reageerden heel enthousiast om eens samen te kunnen werken met een echte kunstenaar én dat hun werk getoond werden aan het grote publiek. De kans om mee te kunnen werken aan dit project van de Virga Jessefeesten hebben ze dan ook met beide handen genomen!

Contact

Sint-Gerardusdreef 1
3590 Diepenbeek

Bekijk ook zeker de website van Sint-Gerardus: sintgerardus.be

Dienstencentrum (MFC en FAM) Sint-Gerardus

post@sintgerardus.be
Tel: 011/35 01 00
Fax: 011/35 01 01

Vzw Sint-Gerardusscholen

Buitengewoon Basisonderwijs (BuBaO)
bubao@sintgerardus.be
Tel: 011/35 01 05

Buitengewoon Secundair Onderwijs (BuSO)
buso@sintgerardus.be
Tel: 011/35 01 50